Vandaag is het Biddag voor gewas en arbeid. Een jaarlijkse dag, waarop kerken Gods zegen vragen over het werk en het eten in het komende jaar.

En dan gaat het over ‘werk’ in brede zin: een gebed voor zegen over betaald en onbetaald werk, voor het zoeken naar werk, voor mensen die niet meer kunnen werken en voor hen die kapot gaan/zijn gegaan aan werken.

En het gaat over ‘eten’ in brede zin. Dus niet alleen over het eten dat we dagelijks tot ons nemen, maar ook over hoe dat tot stand komt en wat het eten met ons doet. En ook over tekort aan eten, door bijvoorbeeld armoede of mislukte oogsten.

We zijn daarvoor enerzijds volledig afhankelijk zijn van God, maar dat God die verantwoordelijkheid vervolgens ook weer bij ons neerlegt: wat doen wij? hoe gaan wij om met de problemen op dit vlak? wat doen wij voor anderen, bijvoorbeeld voor een eerlijkere verdeling van werk, geld en eten?

In de praktijk wordt er overigens voor meer dingen gebeden, bijvoorbeeld voor de overheid, voor kerken, voor gezinnen en nog veel meer.

Vorig jaar zaten we om die reden in een overvolle Rehobothkerk, slechts enkele dagen voordat Nederland in een lockdown ging. Gelukkig hebben we geen geluiden gehoord dat corona die avond slachtoffers heeft gemaakt, maar dat had natuurlijk best gekund…Dit jaar kunnen we niet naar de kerk, maar kunnen we de dienst thuis online volgen.

Wilt u dat ook meemaken? Kijk in de agenda van de kerkdiensten voor alle informatie.